Glucosamine-oligomeren bij darmontstekingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Glucosamine-oligomeren oftewel chito-oligosacchariden (COS) hebben bij muizen met een inflammatoire darmaandoening een ontstekingsremmende werking.

Japanse wetenschappers onderzochten het effect van orale toediening van COS bij muizen met Colitus ulcerosa en de ziekte van Crohn. De 32 muizen werden verdeeld in vier groepen. Muizen in de eerste groep kregen kraanwater met voedsel in poedervorm (controlegroep), muizen in de tweede groep kregen hetzelfde voedsel en kraanwater met 3% dextran-sulfate-sodium (DSS) waarmee een inflammatoire darmaandoening wordt geïnduceerd. De muizen in de derde groep kregen 3% DSS kraanwater en 2% COS toegevoegd aan het voedsel en de muizen in de laatste groep kregen 3% DSS kraanwater met 2% glucosamine.

Muizen die DSS kregen hadden beschadigingen van het darmweefsel als gevolg van chronische ontstekingen. Dit was minder bij de muizen die glucosamine kregen, maar suppletie met COS leidde tot significant minder weefselschade. Orale toediening van COS had in het darmslijmvlies een ontstekingsremmende werking. Ook leidde suppletie met COS tot een afname van ontstekingsbevorderende cytokinen in het bloedserum. Het had een levensverlengend effect op de muizen.

Suppletie met COS heeft bij muizen met een inflammatoire darmaandoening een gunstig effect dat sterker is dan van glucosamine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen