Glucosesensor: liever een tattoo?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een tattoo als sensor voor het monitoren van de glucosespiegel, pH-waarde en albumineconcentratie. Wetenschappers van de Technical University of Munich in Duitsland ontwikkelden biosensoren in de vorm van tatoeages die gebruikt kunnen worden om metabolieten in vloeistoffen te monitoren. 

De sensoren in de vorm van tattoos werden geïnjecteerd in de lederhuid van huidmonsters afkomstig van varkens. Vervolgens werd getest in hoeverre met de tatoeages betrouwbaar de concentraties van glucose, pH en het eiwit albumine konden worden gemeten. De glucosesensor was in staat concentraties tot 50 mmol/l te meten. Ook voor pH en albumine was het mogelijk om de concentraties binnen een reëel bereik te monitoren. 

De tattoos worden uitgelezen met een smartphone camera. Of de tatoeages uiteindelijk glucosesensoren gaan vervangen, is niet bekend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.