GMO: begin van het einde?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De productie van genetische gemanipuleerde (GMO) gewassen kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor het leven op aarde. Dit concludeert Nassim Nicholas Taleb in een rapport. Taleb is een geleerde, statisticus en een Wallstreet analist. Tevens is hij als hoogleraar verbonden aan de University of New York. Hij bekritiseert de huidige risicoanalyse-methoden en wordt gerespecteerd om zijn punctuele voorspellingen omtrent de financiële crisis.

Taleb is niet alleen kritisch tegenover de risicoanalyses die gebruikt worden door de financiële industrie, maar bekritiseert ook de risicoanalyses van de GMO-industrie. Hij wijst erop dat kleine genetische veranderingen op beperkte schaal wanneer ze afzonderlijk bestudeerd worden slechts weinig effect hebben. Maar door de onderlinge afhankelijkheid in een ecosysteem kan een kleine genetische manipulatie onomkeerbare schade toebrengen op wereldwijde schaal. Elk genetisch gemanipuleerd zaadje draagt een risico in zich, zij het een heel klein risico. Door de onlosmakelijk verbondenheid in de natuur, kan dit GMO-zaadje uiteindelijk leiden tot een katastrofische afbraak van het ecosysteem. Stel dat het zaadje een risico heeft van 0,1%. Op zich lijkt dit risico aanvaardbaar. Maar met elk nieuw GMO-zaadje wordt het risico groter en kan na verloop van tijd het ecosysteem dusdanig verstoord raken dat het zichzelf vernietigt.

Er is inmiddels al duidelijk bewijs dat GMO-gewassen schadelijk zijn. Er is een verhoogd gebruik van herbiciden bij GMO-gewassen met ernstige gevaren voor de humane gezondheid. Zo is aangetoond dat glyfosaat (herbicide van Monsanto) een nadelige invloed heeft op humane darmbacteriën. Bij varkens die GMO-voeding kregen werd een toename gezien van maagontstekingen en afwijkingen in de baarmoeder.

Volgens Taleb is het een gebrek aan begrip van fundamentele statistische beginselen die debet is aan de onvoorzichtige aanpak omtrent genetische manipulatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.