GOS met mogrosiden; prebioticum en zoetstof in één

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Galacto-oligosacchariden in combinatie met enzymatisch gemodificeerde mogrosiden hebben de potentie als zoetstof én prebioticum verwerkt te worden in levensmiddelen. 

Mogrosiden zijn bestanddelen van specifieke planten zoals de Chinese monniksvrucht (Luo han guo). Galacto-oligosacchariden (GOS) worden reeds toegepast als prebiotica. Een testpanel onderzocht de zoetintensiteit van GOS in combinatie met mogrosiden. Tevens werd het prebiotische effect onderzocht in een experiment met humane ontlastingmonsters. 

Toevoeging van GOS en mogrosiden aan de ontlastingmonsters leidde tijdens het fermentatieproces van tien uur tot een significante toename van de specifieke darmbacteriën Bifidobacteriën, Bacteroidesbacteriën, Enterococcusbacteriën en Clostridium coccoides. Na het fermentatieproces werd tevens een significante toename gezien van de productie van korteketenvetzuren. Dit gold vooral voor de korteketenvetzuren acetaat en propionaat. Het testpanel concludeerde dat het mengsel GOS en mogrosiden een zoetintensiteit heeft dat vergelijkbaar is met dat van suiker (sucrose).

De zoete smaak in combinatie met de prebiotische eigenschappen maakt de combinatie van GOS en mogrosiden tot een 'zoete combinatie' waarvan men verwacht dat deze in de toekomst verwerkt kan worden in levensmiddelen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.