Granaatappel plus bij chronische vermoeidheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extract van granaatappels kan effectief klachten van langdurige vermoeidheid verminderen. 

Er werden 58 proefpersonen in een leeftijd van 18 tot 75 jaar willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers hadden chronische vermoeidheidsklachten die langer dan zes maanden aanwezig waren. In de suppletiegroep kregen ze gedurende twee maanden dagelijks een supplement bestaande uit 500 mg granaatappelextract, 200 mg vitamine C en B-vitamines (5,5 mg vitamine B1, 7 mg vitamine B2, 16 mg vitamine B3, 6 mg vitamine B5, 4 mg vitamine B6, 200 mcg foliumzuur, 50 mcg biotine en 12,5 mcg vitamine B12). De overige proefpersonen kregen een placebo. Na één, twee en drie maanden werd het effect van suppletie geëvalueerd door middel van de scores op de Fatigue Severity Scale (FFC) en de 12-Item Short Form Survey (SF-12). Tevens werden in het bloed diverse biomarkers gemeten.

Suppletie met het granaatappelextract leidde aan het einde van de suppletieperiode tot significant lagere scores op de FFC. Dit was niet het geval bij de deelnemers die een placebo kregen. Ook een maand ná suppletie was het effect van het granaatappelextract nog aanwezig. Suppletie had echter geen invloed op de scores van SF-12. Middels deze vragenlijst wordt de ervaren gezondheid en kwaliteit van leven gemeten. Suppletie had ook geen invloed op de ontstekingsmarkers IL-6 en CRP, de cortisolspiegel en de bloedspiegels van vitamines en mineralen.

Een granaatappelextract in combinatie met vitamines vermindert chronische vermoeidheidsklachten, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen