Granaatappel plus bij chronische vermoeidheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een extract van granaatappels kan effectief klachten van langdurige vermoeidheid verminderen. 

Er werden 58 proefpersonen in een leeftijd van 18 tot 75 jaar willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers hadden chronische vermoeidheidsklachten die langer dan zes maanden aanwezig waren. In de suppletiegroep kregen ze gedurende twee maanden dagelijks een supplement bestaande uit 500 mg granaatappelextract, 200 mg vitamine C en B-vitamines (5,5 mg vitamine B1, 7 mg vitamine B2, 16 mg vitamine B3, 6 mg vitamine B5, 4 mg vitamine B6, 200 mcg foliumzuur, 50 mcg biotine en 12,5 mcg vitamine B12). De overige proefpersonen kregen een placebo. Na één, twee en drie maanden werd het effect van suppletie geëvalueerd door middel van de scores op de Fatigue Severity Scale (FFC) en de 12-Item Short Form Survey (SF-12). Tevens werden in het bloed diverse biomarkers gemeten.

Suppletie met het granaatappelextract leidde aan het einde van de suppletieperiode tot significant lagere scores op de FFC. Dit was niet het geval bij de deelnemers die een placebo kregen. Ook een maand ná suppletie was het effect van het granaatappelextract nog aanwezig. Suppletie had echter geen invloed op de scores van SF-12. Middels deze vragenlijst wordt de ervaren gezondheid en kwaliteit van leven gemeten. Suppletie had ook geen invloed op de ontstekingsmarkers IL-6 en CRP, de cortisolspiegel en de bloedspiegels van vitamines en mineralen.

Een granaatappelextract in combinatie met vitamines vermindert chronische vermoeidheidsklachten, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen