Vermoeid? Neem vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D helpt vermoeidheid tegen te gaan.

Voor de studie werden 174 personen geselecteerd in de leeftijd van 18 tot 75 jaar die zich bij de huisarts hadden gemeld met vermoeidheidsklachten. Ze verkeerden verder in een goede gezondheid. Van alle proefpersonen waren er 39 met een normale vitamine D-status. De overige deelnemers kregen de vitamine gesuppleerd in verband met een tekort (kleiner dan 75 nmol/l), ondanks het feit dat meer dan de helft van de deelnemers reeds een vitamine D-supplement gebruikten in een dosis tussen 1000 en 2000 IE per dag. De proefpersonen kregen gedurende vijf weken driemaal per week vitamine D2 in een dosis van 50.000 IE per keer.

Na normalisatie van de vitamine D-spiegel was er een significante afname van vermoeidheid. Dit bleek uit een vragenlijst waarmee de mate van vermoeidheid op vijf vlakken werd gemeten, te weten: fysiek, mentaal, emotioneel, uitvoeren van activiteiten en in het algeheel.

Bij vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak waarbij sprake is van een vitamine D-tekort kan een behandeling met een hoge dosis vitamine D leiden tot een afname van klachten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen