Groene thee bij blaaskanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Groene thee helpt mogelijk bij een vroeg stadium van blaaskanker. Uit onderzoek van de University of California in Los Angeles is gebleken dat groene thee-extract helpt de verspreiding van de kankercellen te voorkomen.
Het onderzoek werd uitgevoerd op twee typen blaascellen, HUC-PC en MC-T11. Deze cellen hebben verschillende eigenschappen wanneer ze in aanraking komen met carcinogene stoffen. Na blootstelling aan 4-aminobiphenyl (4-ABP), een carcinogeen, verandert HUC-PC in een kwaadaardig celtype en MC-T11 van een nietinvasieve in een invasieve tumor.
Het groene thee-extract (GTE) bleek de door 4-ABP veroorzaakte actinedepolymerisatie en het verbreken van stressvezels in HUP-PC cellen tegen te gaan. In de MC-T11 cellen bleek GTE de door 4-ABP veroorzaakte beweeglijkheid van de cellen tegen te gaan. Dit gebeurde door de celadhesie te vergroten en door plaatselijk adhesiecomplexen te vormen.
Het effect van GTE lijkt te worden veroorzaakt door het stimuleren van Rho, een klein GTP-bindend eiwit (guaninetrifosfaat). Het effect van GTE wordt namelijk geblokkeerd door C3-exoenzym. Dit enzym is een specifieke blokker van Rho.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.