Groene thee extract werkzaam tegen Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Groene thee verkleint mogelijk het risico van de ziekte van Alzheimer effectiever pas nadat het in de darm door enzymen is omgezet in metabolieten. Deze metabolieten zijn krachtiger vrijeradicalenvangers dan de antioxidanten in de oorspronkelijke thee.
In een in-vitro studie werd een groene thee-extract met de antioxidatieve flavan-3-ols vergeleken met een extract zonder de flavan-3-ols maar met daarin de metabolieten die in de darm worden gevormd onder invloed van enzymen. De werking van de extracten werd op zenuwcellen getest.
Opvallend was dat het metabolieten-extract effectiever was tegen waterstofperoxide en amyloïd-beta dan het onverteerd groene thee-extract met uitsluitend de flavan-3-ols. Het eiwit amyloïd-beta kan in combinatie met bijvoorbeeld waterstofperoxide leiden tot de ziekte van Alzheimer. Het extract met de metabolieten was reeds werkzaam bij een concentratie van 0,03-0,125 mcg/l ter voorkoming van waterstofperoxide en in een concentratie van 0,3-10 mcg/l ter voorkoming van de vorming van amyloïd-beta. Daarmee was de werking effectiever dan een onverteerd groene thee-extract waarvan doorgaans een dosering van 20 mcg/l wordt aanbevolen. Een hoge dosering van het metabolietenextract had tevens een anticarcinogene werking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen