Groene thee gunstig voor glucosespiegel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Groene thee heeft een gunstig effect op de glucosespiegel en leidt tot een afname van nuchtere insulineconcentraties. Dit blijkt uit een meta-analyse.

In de medische databanken PubMed, EMBASE en Cochrane Library werd gezocht naar studies waarbij het effect van groene thee (als drank of extract) op de glucosespiegel en insulinegevoeligheid werd geëvalueerd.

In totaal werden zeventien studies gevonden die voldeden aan de gestelde selectiecriteria. Het betrof een totaal van 1133 proefpersonen. In negen studies werd een groene thee-extract toegediend in een dosis variërend van 200 tot 800 mg EGCG. In de overige studies werd groene thee geconsumeerd als drank met een dosis van 364 tot 582 mg catechinen.

De consumptie van groene thee leidde tot een significante daling van de nuchtere glucosespiegel met 0,09 mmol/l. De gemiddelde glucosespiegel nam significant af met 0,3%. Ook daalde de nuchtere insulineconcentratie significant met 1,2 μIU/ml.

De resultaten van de meta-analyse lieten geen dosisrespons relatie zien. Hierdoor kon de optimale dosis van groene thee niet worden vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen