Groene thee-polyfenolen even effectief als medicijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met polyfenolen afkomstig van groene thee is even effectief bij chronische darmontstekingen als een behandeling met het reguliere medicijn sulfasalazine. Dit blijkt uit een dierstudie.

Bij een groep muizen werden colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn geïnduceerd. De muizen - die symptomen van beide chronische darmaandoeningen vertoonden - werden behandeld met polyfenolen, epigallocatechinegallaat (EGCG, de werkzame stof in groene thee) of het medicijn sulfasalazine. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep.

Alle behandelingen werden goed verdragen en gingen gepaard met een vermindering van ontstekingsreacties. De ontstekingsmarkers TNF-alfa, interleukine-6 en amyloïd-A namen significant af onder invloed van alle interventies. Daarnaast leidde suppletie met EGCG tot een significante afname van de leptineconcentratie. Dit werd niet gezien na toediening van de andere polyfenolen en het medicijn. Tevens herstelde de antioxidantstatus van de lever en de darm na behandeling met de polyfenolen, EGCG of sulfasalazine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen