Groente en fruit voor behoud spiermassa

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, zoals groente en fruit, heeft een gunstig effect op het behoud van de spiermassa bij het ouder worden. Dit is van belang voor het behoud van voldoende spierkracht om vallen en het optreden van fracturen te voorkomen.
Dit werd geconcludeerd uit de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers van Tufts University in Washington. De studie betrof 384 mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder. Bij aanvang werd de concentratie kalium in de 24-uurs urine bepaald. Bij de omzetting van groente en fruit in het lichaam worden alkalische afbraakproducten gevormd welke worden afgevoerd met de urine. De concentratie kalium in de urine is dan ook representatief voor het aandeel groente en fruit in de dagelijkse voeding. Ook werd bij alle deelnemers, zowel bij aanvang als na 3 jaar, het percentage vetvrij lichaamsgewicht bepaald.
Bij aanvang van de onderzoeksperiode bleek dat naarmate de gemeten kaliumconcentratie in de urine hoger was, het percentage vetvrije lichaamsgewicht eveneens hoger was. Dit verband was significant. Er werd geen verband gevonden tussen de bij aanvang bepaalde concentratie kalium en de verandering in het percentage vetvrije lichaamsgewicht over een periode van 3 jaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen