Groot hoefblad bij migraine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een extract van de wortel van het groot hoefblad (Petasites hybridus; Eng. butterbur) vermindert de hoofdpijn bij migraine.
Het onderzoek betrof 230 migrainepatiënten. In de drie maanden die voorafgingen aan het onderzoek, hadden de patiënten per maand twee tot zes migraineaanvallen. De deelnemers werden over drie groepen verdeeld. De eerste groep nam twee keer per dag 50 mg van het kruid, de tweede groep nam tweemaal daags 75 mg. De derde groep was een placebogroep. Het onderzoek duurde zestien weken.
Bij de 75 mg-groep was een vermindering van het aantal aanvallen te zien van 45%. Bij de 50 mg-groep was dit 32% en bij de placebogroep was er een reductie van 28% te zien. Het verschil tussen de hooggedoseerde groep en de placebogroep was significant. De 50 mg-groep liet geen significantie zien ten opzichte van placebo.
Het gevonden effect lijkt op de resultaten die na gebruik van medicijnen zoals bètablokkers en antidepressiva te zien zijn. Het kruid gaf als enige bijwerking dat de deelnemers moesten boeren van het middel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.