Gros heeft onkruidverdelger in lijf

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij maar liefst 80% van de kinderen en volwassenen is glyfosaat in de urine aangetroffen, zo blijkt uit de National Health and Nutrition Examination Survey, een grootschalig Amerikaans bevolkingsonderzoek.

De gegevens werden verzameld in de periode van 2013 tot 2014. Van 2310 deelnemers werden urinemonsters geanalyseerd.

In 1885 urinemonsters werden detecteerbare sporen van glyfosaat aangetroffen. Glyfosaat is het actieve bestanddeel van de bekende onkruidverdelger Roundup. Bijna een derde van glyfosaat werd aangetroffen in de urine van kinderen in een leeftijd van 6 tot 18 jaar. 

Kinderen krijgen glyfosaat vooral binnen via de voeding en water. Naar verhouding drinken kinderen meer water, eten meer voedsel en ademen meer lucht dan volwassenen. De gezondheidsrisico’s voor kinderen kunnen groot zijn, omdat kinderen nog jaren te leven hebben waarin zij ziekten kunnen ontwikkelen met een lange incubatietijd zoals kanker. In 2015 bepaalde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek dat glyfosaat waarschijnlijk carcinogeen is voor de mens. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepaalden echter dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat een kankerverwekkende stof is. 

Glyfosaat is in de Verenigde Staten de meest gebruikte herbicide in de landbouwsector en de tweede meest gebruikte in de huis- en tuinmarktsector. Sinds 1974 is het gebruik ervan meer dan 200-voudig toegenomen. Ook in Nederland wordt het middel veel gebruikt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen