Gunstig effect cacaopoeder op cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een Japans onderzoek is gebleken dat consumptie van cacaopoeder de concentratie van het gunstige HDL-cholesterol in het bloed verhoogt en de oxidatiegevoeligheid van het slechte LDL-cholesterol verlaagt. Dit laatste is gunstig omdat de schadelijkheid van LDL-cholesterol met betrekking tot hart- en vaatziekten voornamelijk wordt bepaald door de mate waarin het LDL geoxideerd is.
Aan de gerandomiseerde en gecontroleerde studie namen 25 personen deel met een normale tot mild verhoogde cholesterolwaarde in het bloed. Ze werden willekeurig verdeeld in 2 groepen. De eerste controlegroep kreeg gedurende 12 weken een drank met 12 gram suiker. De tweede groep kreeg in dezelfde periode een drank met 12 gram suiker en 26 gram cacaopoeder. Analyse van het bloed aan het begin en het einde van de onderzoeksperiode maakte duidelijk dat in de cacaopoedergroep de LDL-oxidatie significant was verlaagd en het HDL-cholesterol significant was verhoogd vergeleken met de controlegroep. Een hogere concentratie van het HDL-cholesterol hield verband met een lagere concentratie geoxideerd LDL.
Daarnaast bleek uit bepaling van de concentratie dityrosine dat de oxidatieve stress in de cacaopoedergroep gedurende de onderzoeksperiode was gedaald met 24% vergeleken met slechts 1% daling in de controlegroep.
De onderzoekers concluderen dat een verhoogde concentratie HDL-cholesterol mogelijk een remmende invloed heeft op de oxidatie van LDL en dat bepaalde polyfenolen verkregen uit cacaopoeder kunnen helpen het HDL-cholesterol in het bloed te verhogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.