Gunstig effect rode wijn bij de maaltijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het drinken van rode wijn bij het eten biedt bescherming tegen de schadelijke effecten van geoxideerde vetten.
Dit bleek uit een studie met 10 gezonde vrijwilligers. Ze kregen achtereenvolgens 3 maaltijden met 250 gram kalkoenvlees. Bij maaltijd A werd naast het normaal bereide kalkoenvlees alleen water gedronken. Bij maaltijd B werd 200 ml wijn gedronken en het kalkoenvlees was na verhitting geweekt in rode wijn. Bij maaltijd C werd eveneens 200 ml rode wijn gedronken en het kalkoenvlees was al vóór de verhitting geweekt in rode wijn. Na consumptie van iedere maaltijd werden de concentraties malondialdehyde (MDA) in het bloed en de urine bepaald. MDA is een maat voor de mate waarin vetten worden geoxideerd. Bij de start van het onderzoek was de concentraties MDA in het bloed van de deelnemers gemiddeld 50 nmol/ml.
Na maaltijd A, waarbij naast het kalkoenvlees alleen water werd gedronken, steeg de concentratie MDA in het bloed met 160 nmol/l. Na maaltijd B was de opname van MDA in het bloed 75% lager dan na maaltijd A. Na maaltijd C werd zelfs helemaal geen stijging van de concentratie MDA gemeten. Bepaling van de concentraties MDA in de urine gaf vergelijkbare resultaten.
Geconcludeerd kan worden dat de polyfenolen in wijn een antioxidatief effect uitoefenen. Dit kan de verklaring vormen voor eerder gevonden aanwijzingen dat rode wijn een beschermend effect heeft ten aanzien van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.