Haal meer uit groene thee

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van de Purdue University, West Lafayette in de VS, testten in een modelopstelling die de maag en de dunne darm imiteerde, de lotgevallen van catechinen uit roene thee. Hiertoe werd groene thee met diverse toevoegingen zoals melk, room, soja- en rijstmelk, citroensap en vitamine C getest.
Groene thee zonder toevoeging resulteerde in 80% verlies van de catechinen. Melk-, soja- en rijstproducten stabiliseerden de catechinen enigszins. De beste resultaten werden verkregen met citroensap en/of vitamine C. Een toevoeging van 30 mg vitamine C in 250 ml groene thee beperkte de afbraak van catechinen significant. Afhankelijk van het type catechine, EGC, EGCG, EC of ECG, bleef er respectievelijk 74, 54, 82 en 45% actieve stof over. Met citroensap lagen deze waarden nog hoger. Voor EGC, EGCG, EC en ECG was dit respectievelijk 81-98%, 56-76%, 86-95% en 30-55%.
Catechinen kunnen in neutraal of zwak alkalisch milieu snel worden afgebroken. In een zwak zuur milieu verloopt de afbraak wezenlijk trager. Voor meer profijt van een kopje groene thee wordt de toevoeging van een kleine hoeveelheid citroensap aanbevolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.