Harvard: Amerikanen sceptisch tegenover Covid-vaccin

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De meeste Amerikanen twijfelen of ze opnieuw een coronavaccin zullen nemen. Dit blijkt uit een enquête die ontworpen werd door onderzoekers van Harvard T. H. Chan School of Public Health (HSPH).

De enquête werd gedeeld onder 3232 volwassenen in juli 2023. De respons bedroeg 44% (1430 respondenten). De deelnemers rapporteerden hun houding ten aanzien van de effectiviteit en veiligheid van een corona- en griepvaccin, hun vaccinatieplannen en de belangrijkste redenen voor aarzeling. Er werd een onderscheid gemaakt tussen volwassenen jonger en ouder dan vijftig jaar waarbij de oudere doelgroep een hoger risico heeft op ernstige ziekte.

Van de respondenten was 42% overtuigd van de effectiviteit van het Covid-19 vaccin als bescherming tegen ernstige ziekte en een ziekenhuisopname. Bijna evenveel respondenten (40%) geloofden in de beschermende werking van het influenzavaccin. De meningen over de veiligheid van de vaccins liepen uiteen: een groter deel van de respondenten vond influenzavaccins veilig (55%) en een kleiner deel was overtuigd van de veiligheid van het coronavaccin (41%). Ook de intenties liepen uiteen: 49% van de deelnemers gaf aan voor het winterseizoen van 2023 zeer waarschijnlijk een griepvaccin te zullen halen, terwijl 36% hetzelfde zei over een coronavaccin. De reacties waren vergelijkbaar tussen volwassenen jonger en ouder dan vijftig jaar. Onder de respondenten die zich waarschijnlijk niet lieten vaccineren, verschilden de zorgen over de corona- en influenzavaccins. Twijfelaars over het Covid-19 vaccin willen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het vaccin. Ze maken zich zorgen over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin en denken dat ze al goed beschermd zijn door eerdere vaccinaties of infecties. Bovendien is er wantrouwen tegenover overheidsinstanties en farmaceutische bedrijven.

De bereidwilligheid voor hervaccinatie tegen het SARS-CoV-2 virus is relatief laag ten opzichte van vaccinatie tegen influenza. Amerikanen hebben vooral vragen over de veiligheid en effectiviteit van het Covid-vaccin. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen