HbA1c belangrijke voorspeller overlijden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen overlijden eerder wanneer hun HbA1c hoog is. Een toename met slechts 1% verhoogt het risico om te overlijden al met 25%. Bij vrouwen lag dit percentage hoger dan bij mannen. Dit concludeert dr. Kay-Tee Khaw van de University of Cambridge na onderzoek onder 10.232 mannen en vrouwen uit Norfolk in Engeland.
Tussen 1995 en 1997 werd het HbA1c-gehalte bepaald. Het hemoglobine- A1c zegt iets over de suikerstofwisseling over een langere periode en is daarmee een voorspeller voor suikerziekte. Tot 2003 werd de totale sterfte en de incidentie van cardiovasculaire ziekten bijgehouden. De deelnemers waren allemaal tussen de 45 en 79 jaar oud. Vier procent van de deelnemers had al diabetes.
Gedurende het onderzoek overleden 521 deelnemers en vonden er 806 cardiovasculaire voorvallen plaats. Sterfte kwam het meeste voor bij de personen die al diabetes hadden of een HbA1c groter dan 7%, namelijk 15% van de overlijdensgevallen. Was de HbA1c groter dan de grenswaarde van 5%, dan lag het sterftepercentage op 72%. De waarden waren onafhankelijk van de leeftijd, BMI, taille-heup ratio, systolische bloeddruk, cholesterol, rookgewoonten en voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.