Hele granen zijn gezond

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen die veel hele granen eten hebben minder kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten dan personen die dat niet doen. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van Harvard na een studie onder 938 gezonde volwassenen.
Onderzocht werd of er een relatie bestaat tussen enerzijds het gebruik van hele granen, zemelen en kiemen en anderzijds homocysteïne, kenmerken voor de suikerhuishouding, bloedvetten en ontstekingen.
Wanneer het vijfde deel met de hoogste inname werd vergeleken met het vijfde deel met de laagste inname dan bleek dat degenen met de hoogste inname significant 17% lagere homocysteïnespiegels hadden. Ook wat betreft de suikerhuishouding scoorden degenen in het hoogste vijfde deel beter. De insulinespiegels waren 14% lager, C-peptide was significant 14% lager en leptine was ook significant 11% lager. Ook het totaal-cholesterol en het HDL-cholesterol scoorden significant beter bij degenen met de hoogste graanconsumptie. Er werd geen relatie gevonden met ontstekingsmediatoren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.