Hepatitis C: vermoeid door carnitinetekort?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met hepatitis C wordt vermoeidheid veroorzaakt door een lage carnitineconcentratie. Bij een prikkelbare darm (irritable bowel syndrome; IBS) werd dit verband niet gevonden.
Aan de studie namen 81 personen met een chronische vorm van hepatitis C, 42 personen met IBS en 44 gezonde personen deel. De mate van vermoeidheid werd bepaald aan de hand van de Fatigue Impact Scale. Daarnaast werd de lichaamssamenstelling bepaald en werd de carnitineconcentratie gemeten in het bloedplasma.
Personen met hepatitis C of het IBS hadden significant meer last van vermoeidheid dan gezonde proefpersonen. Daarnaast bleek dat alleen hepatitispatiënten een significant lagere carnitineconcentratie hadden (gecorrigeerd voor de vetmassa) in vergelijking met gezonde personen. Hoe hoger de score op de Fatigue Impact Scale, hoe lager de carnitineconcentratie in het bloedplasma. De concentratie ongebonden carnitine was significant en onafhankelijk geassocieerd met de ernst van de vermoeidheid bij hepatitispatiënten.
Mogelijk kan suppletie met carnitine vermoeidheid tegengaan als gevolg van Hepatitis C.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen