Hepatitis: met koffie minder kans leverfibrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van koffie verkleint de kans op leverfibrose bij personen met chronische hepatitis. Leverfibrose is een gevolg van een chronische leveraandoening en kenmerkt zich door littekenweefsel in de lever.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van het ANRS CO22 Hepather Cohort. Aan deze studie namen 2065 onbehandelde en 1727 behandelde patiënten met chronische hepatitis deel. Bij de deelnemers werd de koffieconsumptie gerelateerd aan drie biomarkers voor leverfibrose. Het betrof de biomarkers aspartaat aminotransferase (ASAT) naar bloedplaatjes ratio index (APRI), FIB-4 en gamma glutamyltransferase naar bloedplaatjes ratio (GPR).

Een hogere inname van koffie was geassocieerd met lagere concentraties van alle genoemde biomarkers. Bij personen die minimaal drie koppen koffie per dag dronken, waren de concentraties van APRI, FIB-4 en GPR significant lager dan bij personen die geen koffiedronken. Het maakte hierbij niet uit hoe de koffie bereid was, gefilterd, instant of espresso.

Patiënten die chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitisvirus hebben - ondanks behandelingen - een hoog risico op leverfibrose, -cirrose en -kanker. De consumptie van koffie is mogelijk een gemakkelijke manier om het risico hierop te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen