Obesitas, darm en koolhydraatbeperkt/eiwitrijk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met obesitas hebben baat bij het volgen van een koolhydraatbeperkt, eiwitrijk dieet. Het dieet zorgt voor een gunstiger samenstelling van de darmflora.

Voor het onderzoek werden 263 obese proefpersonen geselecteerd. Ze namen deel aan een afslankprogramma en volgden een koolhydraatbeperkt, eiwitrijk en energiebeperkt dieet. Aan het begin van het onderzoek werden ontlastingmonsters verzameld. Dit gebeurde tevens bij 163 proefpersonen die minimaal 10% gewichtsverlies bereikten. Een deel van de proefpersonen kreeg tevens een probioticasupplement. 

Bij aanvang werd bij personen met morbide obesitas vooral het Bact2 enterotype aangetroffen. Deze dysbiotische darmmicrobiota wordt gekenmerkt door een hoog aandeel van Bacteroides-stammen en een lage diversiteit. Na gewichtsverlies nam de diversiteit toe en nam de prevalentie van Bact2 af bij proefpersonen met een dysbiotische darmflora. Dit werd vooral gezien bij deelnemers die een probioticasupplement gebruikten. Na gewichtsverlies werd tevens een significante toename gezien van Akkermansia muciniphila en Parabacteroides distasonis en een significante afname van Eubacterium rectale, Streptococcus thermophilus en Bifidobacterial. 

Een koolhydraatbeperkt, eiwitrijk dieet leidt tot gewichtsverlies en een gunstiger en meer diverse samenstelling van de darmmicrobiota bij obese personen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen