Hoe curcumine cholesterol verlaagt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een Duits onderzoek is de moleculaire basis van het cholesterolverlagend effect van curcumine vastgelegd. Curcumine is de actieve component van kerriekruid of curcuma.
Het modelsysteem bestaande uit humane levercellen is behandeld met oplopende concentraties curcumine met een maximale concentratie van 50 micromol/l. Concentraties boven de 12,5 micromol/l bleken toxisch te zijn voor de cellen.
De curcuminebehandeling veroorzaakte een zevenvoudige verhoging van het mRNA van de LDL-receptor vergeleken met niet-behandelde cellen. LDL-receptoren binden de \'slechte\' vorm van cholesterol. Ook werd een tweevoudige verhoging van het mRNA van HMG-CoA-reductase en FDPS-enzymen waargenomen bij concentraties van 50 micromol/l. Deze enzymen zijn betrokken bij de cholesterolsynthese.
Een significante verlaging van FABP1 en vetzuurtranslocase CD36 werd aangetroffen bij toxische concentraties van curcumine. Beide enzymen zijn betrokken bij cellulair vettransport. Er trad geen verandering op bij lage concentraties. Wat wel bij lage concentraties werd aangetroffen was een verhoging van expressie en ophoping van mRNA van het LXRa-gen. Deze receptor speelt een belangrijke rol in het vetmetabolisme.
De conclusie van de onderzoekers is dat de toename van de LXRa- en LDL-receptoren zorgt voor het cholesterolverlagend effect van curcumine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen