Hoe einde carrière Beethoven

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een van ’s werelds meest invloedrijke componisten, Ludwig von Beethoven (1770-1827), overleed vermoedelijk aan de gevolgen van een leveraandoening. 

Wetenschappers analyseerden haarmonsters afkomstig van Beethoven. Met behulp van DNA-analyse vonden ze dat Beethoven genetische aanleg had voor leverziekten. Een metagenoom analyse toonde bovendien aan dat Beethoven een hepatitis B-infectie had gedurende enkele maanden voorafgaand aan zijn dood. Samen met zijn genetische predispositie en zijn overmatig alcoholgebruik is dit een plausibele verklaring voor Beethovens overlijden. 

Beethoven overleed op 56-jarige leeftijd na een ziekbed met diarree, geelzucht, braken en vochtophoping in de buik. De componist had de wens dat er na zijn dood onderzoek gedaan zou worden naar zijn ziekte. Uit obductie bleek levercirrose de voornaamste doodsoorzaak. Dit werd in de huidige studie bevestigd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen