Minder kans op zelfmoord met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine D is geassocieerd met minder zelfmoordpogingen en zelfverminking bij oorlogsveteranen.

De studie werd uitgevoerd bij Amerikaanse veteranen. Er werd een vergelijking gemaakt tussen veteranen die in de periode van 2010 tot 2018 vitamine D gesuppleerd kregen (suppletiegroep) en veteranen die geen extra vitamine D gebruikten (controlegroep). 

Suppletie met vitamine D was geassocieerd met een significant lager risico op zelfdoding met 45% ten opzichte van geen suppletie. De kans op zelfverminking nam significant af met 48%. Het effect van suppletie was nog groter bij veteranen met een donkere huidskleur en bij veteranen met een vitamine D-tekort (serumspiegel <47,5 nmol/l). Bij deze veteranen was vitamine D-suppletie gerelateerd aan een 64% lager risico op een zelfmoordpoging. Tenslotte bleek de suppletiedosis van invloed; een hogere dosis was geassocieerd met een grotere risicoreductie. 

Vitamine D verkleint mogelijk de kans op zelfdoding en -beschadiging bij oorlogsveteranen. De studie kon echter geen oorzakelijk verband aantonen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen