Hoger beroep om sjoemelsigaret

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Begin juni werd het hoger beroep behandeld waarin longartsen van de Stichting Rookpreventie Jeugd eisten dat de overheid stappen gaat zetten om sjoemelsigaretten te verbieden. Sjoemelsigaretten bevatten veel meer nicotine en teer dan wettelijk is toegestaan. Maar door manipulatie van de filter en door de frauduleuze testmethode, zijn de sigaretten gewoon vrij verkrijgbaar.

In de filter van sjoemelsigaretten zijn minuscule gaatjes aangebracht. Hierdoor wordt tijdens de test schone lucht aangezogen waardoor het gehalte aan nicotine en teer binnen de norm blijft. Tevens wordt in de test slechts eenmaal per minuut geïnhaleerd middels een rookmachine. Dit gebeurt ook nog eens met heel klein trekjes. De test - ontwikkeld en gecontroleerd door de tabaksindustrie - komt niet met de werkelijkheid overeen, zo concluderen de longartsen.

In werkelijkheid komt er veel meer nicotine en teer binnen, doordat tijdens het roken de gaatjes van de filter met de mond en vingers worden afgedicht. Bovendien wordt veel vaker per minuut geïnhaleerd en met diepere teugen. Dit leidt ertoe dat rokers en jongeren die hun eerste sigaret opsteken zeker driemaal zoveel nicotine en andere schadelijke stoffen binnenkrijgen. 

De rechtszaak - die op 8 juni live te volgen was - werd niet enkel gevoerd tegen de tabaksindustrie, maar - tegenstrijdig genoeg - ook tegen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ondanks dat VWS op de hoogte is van het gesjoemel, worden de sigaretten al jaren gedoogd en is VWS bang voor miljardenclaims van de tabaksindustrie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen