Homeopathie effectief bij luchtweginfecties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een homeopathische behandeling van infecties van de bovenste luchtwegen is effectief en voorkomt overmatig antibioticagebruik. Dit blijkt uit een publicatie in PLos One.

In de Franse EP13-studie anticipeerden 825 huisartsen die tevens homeopathie toepasten. In de praktijken werden patiënten gerekruteerd (kinderen en volwassenen) die behandeld werden voor een bovenste luchtweginfectie. Aan het begin en na drie en twaalf maanden werden de patiënten telefonisch geïnterviewd.

Er werden 518 patiënten geïncludeerd. Patiënten die behandeld werden met alleen homeopathische middelen gebruikten met 57% significant minder antibioticum in vergelijking met patiënten die met conventionele medicijnen werden behandeld of een combinatie van beiden. Het gebruik van ontstekingsremmende en koortswerende middelen was met 46% significant minder. In alle groepen namen de klachten in ongeveer gelijke mate af. Wel werden in de homeopathiegroep meer bijkomende infecties gezien (zoals bijholteontsteking of middenoorontsteking) dan bij de groep patiënten die met reguliere medicijnen werden behandeld. Dit verschil was echter niet significant en kan op toeval berusten.

De behandeling van bovenste luchtweginfecties met homeopathische middelen blijkt effectief en kan het gebruik van antibiotica en ontstekingsremmende/koortswerende middelen mogelijk terugdringen. In vervolgstudies moet het effect van homeopathie bij gangbare luchtweginfecties verder worden onderzocht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen