Homocysteïne en sterfte na beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verhoogde homocysteïnespiegel is gerelateerd aan een hoger sterfterisico na een beroerte.

Er werden gegevens gebruikt van een grootschalig Amerikaans bevolkingsonderzoek NHANES uit de periode 1999 tot 2006. De gegevens van NHANES werden gekoppeld aan het overlijdensregister uit 2019. In totaal namen 431 proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Ze hadden allen een beroerte gehad. Tijdens de volgperiode van tien jaar overleden 316 personen. 

Proefpersonen met een hoge homocysteïnespiegel hadden met 1,6 keer significant meer kans om te overlijden dan personen met een lage homocysteïnespiegel. Het verband tussen de homocysteïnespiegel en mortaliteit was het sterkst bij de oudste personen. Hoge concentraties van vitamine B12 en foliumzuur in het bloedplasma, waren geassocieerd met een lagere homocysteïnespiegel. Er werd echter geen direct verband gezien tussen de sterftekans en de status van vitamine B12 en foliumzuur.

Een verhoogde homocysteïnespiegel is gerelateerd aan een hoger overlijdensrisico bij personen na een beroerte. Een adequate bloedspiegel van vitamine B12 en foliumzuur kan een te hoge homocysteïnespiegel voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen