Homocysteïne risicofactor osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een verhoogde homocysteïne lijkt een sterke en onafhankelijke risicofactor te zijn van botfracturen bij oudere mannen en vrouwen.
Dat concludeerderden Rotterdamse onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum. Ze volgden 2406 patiënten ouder dan 55 jaar gedurende in totaal meer dan 11.000 patiëntjaren. De proefpersonen waren afkomstig uit drie afzonderlijke studies, waarvan de eerste met een gemiddelde duur van 8,1 jaar (562 personen), een tweede van gemiddeld 5,7 jaar (553 personen) en een derde van gemiddeld 2,7 jaar (1291 personen). Aan het eind werden 191 gevallen met botbreuken vastgesteld.
De homocysteïnespiegels in het hoogste kwartiel waren geassocieerd met een relatief risico van een botbreuk van 1,9 ten opzichte van het laagste kwartiel. Gevonden werd dat het toegenomen risico onafhankelijk was van de botmineralendichtheid.
Als mogelijke verklaring voor verhoogd homocysteïne als onafhankelijke risicofactor voor botbreuken, wijzen de onderzoekers op een verband tussen een verstoorde methioninestofwisseling en crosslinking van boteiwit of collageen. Hierdoor kan de botweefselstructuur onvoldoende sterkte hebben, los van de botmineraaldichtheid. De oorzaken van een verhoogd homocysteïne kunnen het gevolg zijn van genetisch bepaalde tekorten van het enzym metyleentetrahydrofolaatreductase (MTHFR). Ook is een onvoldoende voorziening van foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 met de voeding of malabsorptie van deze B-vitaminen als oorzaak niet uit te sluiten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.