Homocysteïne verhoogd bij psoriasis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met chronische plaque psoriasis hebben meer kans op hyperhomocysteïnemie en daardoor meer kans op hart- en vaatziekten. Om dit risico te verlagen, lijken dieetaanpassingen relevant voor patiënten met matige tot ernstige psoriasis.
In een case-control studie werden bij 40 patiënten met chronische plaque psoriasis en 30 gezonde controles concentraties foliumzuur en homocysteïne in plasma gemeten.
Patiënten met psoriasis bleken hogere plasmaconcentraties homocysteïne te hebben dan de controles (patiënten 16,0 mumol/,, controlegroep 10,4 mumol/l), terwijl de gemiddelde plasmaconcentratie foliumzuur lager was bij de patiënten dan bij de controles (patiënten 3,6 nmol/l, controlegroep 6,5 nmol/l).
Daarnaast werd in de patiëntengroep een directe correlatie gevonden tussen de concentratie homocysteïne in plasma en ernst van de ziekte en een negatieve correlatie tussen de concentratie foliumzuur en ernst van de ziekte. Bovendien werd een omgekeerde correlatie gevonden tussen homocysteïne en foliumzuur bij de patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen