Huid heeft eigen antioxidantensysteem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De beschermende huidlaag is vernuftiger dan tot nu toe gedacht werd. De huid vormt niet alleen een barrière tegen indringers zoals bacteriën, maar blijkt ook te beschermen tegen schadelijke zuurstofradicalen.
De cellen in de buitenste huidlaag (keratinocyten) beschikken over speciale eiwitten, de SPRR-eiwitten (small proline-rich proteins). Deze werken als antioxidanten en kunnen schadelijke zuurstofradicalen vernietigen.
De bevinding werd gedaan in een laboratorium van de Universiteit Leiden. Een groep wetenschappers ontdekte vorig jaar dat SPRR-eiwitten bij wondgenezing een zuiverende werking hadden. Dit bracht de groep op het idee dat dezelfde eiwitten ook bij een intacte huid een gunstig effect konden hebben. Ze bevatten kleine hoeveelheden cysteïne, een aminozuur dat zuurstofradicalen wegvangt.
Rond 1850 werd ontdekt dat de huid een minimale hoeveelheid zuurstof opneemt. Na ruim 160 jaar blijken de huidcellen een interactie aan te gaan met deze zuurstof. Volgens de onderzoekers is het zeer aannemelijk dat de eiwitten in de buitenste huidlaag zorgen voor een antioxidatieve bescherming, een bevinding die vooral interessant is voor het vakgebied dermatologie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen