Hoog-glycemisch ontbijt slecht voor bloedvaten

In een Israëlische studie werd aangetoond dat een ontbijt met een hoge glycemische index (GI) de endotheelfunctie van de bloedvaten aantast. Het onderzoek betrof 56 gezonde personen met overgewicht maar zonder suikerziekte.
De bevindingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat hoog-glycemische maaltijden mogelijk aan een verhoogd risico van hart- en vaatziekten bijdragen. Een verstoorde endotheelfunctie leidt namelijk tot minder soepele vaten, wat de bloeddruk kan verhogen.
Voor het onderzoek kregen de deelnemers, in willekeurige volgorde en op afzonderlijke dagen, twee ontbijten met een hoge en één met een lage GI voorgeschoteld. Die met een hoge GI bestonden uit respectievelijk cornflakes en glucose. Het ontbijt met een lage GI was uit granen met een hoog vezelgehalte samengesteld. Een vierde ontbijt met water diende als placebo.
Uit bloedonderzoek bleek dat de ontbijtsoorten met een hoge GI, zowel een half als anderhalf uur na de maaltijd, met significant hogere stijgingen van de bloedglucosespiegels gepaard gingen dan het ontbijt met een lage GI. Zowel nuchter als twee uur na de maaltijd werden er echter geen verschillen gemeten. Daarnaast bleken beide hoog-glycemische ontbijten met een significante verstoring van de endotheelfunctie gepaard te gaan. Zo werd er in beide gevallen, 2 uur na de maaltijd, een significante daling van de flowgemedieerde ontspanning van de bloedvaten (FMD) gemeten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+