IJzer: beter van dierlijke dan plantaardige bron

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het zogenaamde ‘non-heem’ ijzer dat aanwezig is in zowel dierlijke als plantaardige producten, wordt beter opgenomen in het lichaam als het van dierlijke oorsprong is.

Aan de Zweedse studie namen gezonde vrouwen deel in een leeftijd van 18 tot 45 jaar. De vrouwen kregen in willekeurige volgorde verschillende testmaaltijden. Ze kregen een maaltijd met eiwitten afkomstig van rundvlees, kabeljauw en tuinbonen. Vervolgens werd gemeten in hoeverre het ijzer uit de maaltijden werd opgenomen. Hiertoe werd het ijzer radioactief gemerkt waarna de opname in de rode bloedcellen (erytrocyten) kon worden bepaald.

De ijzeropname in de erytrocyten was meer dan vier keer zo groot na inname van het rundvleeseiwit dan na inname van het tuinboneneiwit. Ook na consumptie van kabeljauw werd er bijna drie keer zoveel non-heem ijzer in de rode bloedcellen opgenomen dan na inname van de tuinbonen.

Vegetarische voeding zoals de consumptie van plantaardige burgers wint aan populariteit. Een maaltijd op basis van tuinbonen heeft echter een duidelijk opname van ijzer bij gezonde vrouwen dan een maaltijd op basis van rundvlees of kabeljauw. Dit vergroot de kans op een ijzertekort bij een vegetarisch eetpatroon.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen