IJzerdextraan vermindert rusteloze benen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door ijzerdextraan verminderen tijdelijk de symptomen van rusteloze benen bij patiënten met een ongeneeslijke nieraandoening.
Dr. James Sloand van de University of Rochester in New York gaf in een dubbelblinde placebogecontroleerde studie aan willekeurig elf patiënten intraveneus 1000 mg ijzerdextraan. Veertien anderen kregen een placebo. De patiënten werden vier weken gevolgd.
Na een week bleek dat er duidelijke verbeteringen waren in de ernst van de symptomen bij de groep die ijzerdextraan kreeg. Na twee weken bleek het effect het grootst, maar na vier weken bleken de scores niet langer verschillend te zijn tussen de groepen. In de experimentele groep was verder het ferritinegehalte in het bloed gestegen evenals de ijzerverzadiging.
Er werden geen verschillen in bijwerkingen gemeten tussen beide groepen.
Rusteloze benen of het restless leg syndrome (RLS) wordt gekenmerkt door een vervelend trekkend gevoel in de voeten, kuiten en bovenbenen waarbij vooral ’s nachts de behoefte bestaat om ze te bewegen. Het komt vaak voor bij mensen met een ongeneeslijke nieraandoening.
IJzerdextraan is de injecteerbare vorm van ijzer, bijvoorbeeld voor de behandeling van ferriprieve anemie, wanneer orale toediening van ijzer niet of nauwelijks effect heeft. Intraveneuze toediening van ijzer dient in het ziekenhuis plaats te vinden vanwege het risico van een anafylactische reactie. Eventueel kan ijzerdextraan ook intramusculair worden toegediend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.