IJzergebrek beïnvloedt relatie moeder baby

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Moeders die na de bevalling een mild ijzertekort hebben, ondervinden meer moeilijkheden bij het opbouwen van een band met hun kind. Dit bleek uit een onderzoek onder jonge Afrikaanse moeders.
Door het bloedverlies tijdens de geboorte hebben veel vrouwen daarna vaak een licht ijzertekort. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat hierdoor vaker postnatale depressies ontstaan en dat het geheugen en denken wat minder goed functioneren.
Voor dit onderzoek werd van 64 moeders met een licht ijzertekort en 31 zonder tekort, tien weken na de geboorte, video-opnamen gemaakt van de wisselwerking tussen moeder en kind. Hierna kreeg de helft van de ijzerdeficiënte moeders een supplement met 125 mg ijzersulfaat overeenkomend met 45 mg elementair ijzer, 10 mcg foliumzuur en 25 mg vitamine C. De anderen kregen een placebo met 10 mcg foliumzuur en 25 mg vitamine C. Negen maanden na de geboorte werden opnieuw video-opnamen gemaakt.
Degenen die geen ijzergebrek hadden en degenen die het supplement hadden gekregen, bleken beter te reageren op hun kind. De kleine seintjes werden beter beantwoord. De kinderen bleken ook beter te reageren op hun moeder. De moeders met het ijzertekort leken wat afstandelijker tegenover hun kind en onderbraken vaker het spel van hun kind op het verkeerde moment.
Verder bleek ijzersuppletie depressieve gevoelens en stress significant met 25% te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.