IJzergebreksanemie en Helicobacter pylori

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij bijna 100% van de patiënten met chronische gastritis of een zweer van het duodenum wordt de bacterie Helicobacter pylori aangetroffen. Voor een blijvende genezing is behandeling middels eradicatie van H. pylori noodzakelijk gebleken. Hiertoe wordt veelal de tripeltherapie, een combinatie van rabeprazol, clarithomycine en amoxicilline gedurende zeven dagen gegeven.
In een studie aan het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem bleek de toepassing van de eradicatietherapie gunstig uit te werken voor onverklaarde bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort. Deelnemers waren 44 patiënten met deze onverklaarde ferriprieve anemie. Allen kregen endoscopisch onderzoek en standaardtests voor coeliakie, autoimmune gastritis en H. pylori gastritis. Bij slechts 15 van de 44 patiënten kon een waarschijnlijke oorzaak voor bloedverlies worden vastgesteld. Van de overige 29 patiënten hadden 25 een infectie met H. pylori. De patiënten met onverklaarde ferriprieve anemie vertoonden nauwelijks respons op ijzersuppletie.
Besloten werd eradicatietherapie te geven. In verloop van 4 tot 69 maanden normaliseerden de hemoglobinewaarden. Van 29 patiënten kunnen er nu 16 als genezen worden beschouwd. Na beëindiging van de ijzersuppletie zijn hun hemoglobine- en ferritinewaarden normaal.
Uit de resultaten valt af te leiden dat er een sterke samenhang kan bestaan tussen H. pylori en onverklaarde ferriprieve anemie.Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen