IJzertekort beïnvloedt het denkvermogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met een marginaal ijzertekort kunnen problemen hebben met het denkvermogen en het geheugen in vergelijking met vrouwen met een normale ijzerspiegel.
Dit zeiden dr. Laura Murray-Kolb en dr. John Beard van de Pennsylvania State University op een bijeenkomst van de Experimental Biology 2004 in Washington.
Ze bestudeerden 113 vrouwen die verdeeld werden in drie groepen. In groep 1 zaten vrouwen met voldoende ijzer, in groep 2 hadden de vrouwen een ijzertekort, maar geen bloedarmoede en in groep 3 hadden ze bloedarmoede.
Gedurende zestien weken kregen de vrouwen 60 mg ijzer in tabletvorm of een placebo. Aan het begin en aan het einde van de studie werden ze getest op hun cognitieve vaardigheden.
Het bleek dat voordat ze supplementen kregen, de vrouwen uit groep 2 even goed scoorden op de test als de vrouwen uit groep 1. Ze deden ze er alleen langer over.
De vrouwen uit groep 2 hadden na vier maanden suppletie een duidelijke verbetering in de aandachtstesten en in hun korte en lange termijn geheugen. Ook de cognitieve functies verbeterden. Nadat ze de ijzertabletten hadden geslikt, waren ze even snel als de vrouwen in groep 1.
De vrouwen uit groep 3 hadden duidelijk problemen met de testen. Het bleek dat hoe groter de bloedarmoede, hoe langer het duurde voordat ze hun taak af hadden. Na het gebruik van supplementen verbeterden ook bij deze vrouwen de prestaties.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 40 tot 50% van de vrouwen in westerse landen bloedarmoede. IJzergebrek leidt tot een slechter uithoudingsvermogen, een verminderde weerstand, problemen met de temperatuurregulatie, veranderingen in energiehuishouding en bij kinderen in een afname van de cognitieve prestaties. Ook het gedrag wordt er negatief door beïnvloed. Op oudere leeftijd is de kans op ijzergebrek klein.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.