IJzertekort oorzaak verminderde genenactiviteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In het lichaam is bijna 70% van het mineraal ijzer gebonden aan hemoglobine. Voorts is ijzer een bekende cofactor voor de enzymen katalase en aconitase. Tekorten aan ijzer kunnen dramatische effecten hebben. Bloedarmoede, in feite te weinig functioneel hemoglobine, is hiervan het bekendste voorbeeld. Andere symptomen van ijzertekort betreffen vermoeidheid, zwakte, cognitieve stoornissen, hartcomplicaties en ontwikkelingsachterstand.
Onderzoek door dr. Dennis Thiele van de Duke University brengt grote effecten van ijzertekort in de cel aan het licht. Tekorten dwingen de cel tot herprogrammering van de gehele celstofwisseling. Hierbij wordt de activiteit van meer dan tachtig verschillende genen sterk verlaagd. Meer dan honderd eiwitten in de cel zijn voor hun correct functioneren van ijzer afhankelijk.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan gistcellen, maar de verkregen resultaten kunnen van groot nut zijn voor de diagnose en de behandeling van gezondheidsproblemen bij de mens. Nog veel genfuncties in relatie tot ijzer moeten opgehelderd worden, zodat een aantal negatieve effecten als gevolg van ijzertekort nog onopgemerkt blijven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.