Incontinent door Hormoonsuppletietherapie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hormoonsuppletietherapie (HST) met oestrogeen en progestageen vergroot het risico van urine-incontinentie. Het risico treedt al binnen vier maanden na aanvang van de therapie op.
In het onderzoek werden twee vormen van incontinentie bestudeerd. Urge-incontinentie, een voortijdige aandrang om te plassen en stressincontinentie. In geval van deze laatste vorm gebeuren er alleen ongelukjes, wanneer er plotselinge druk op de blaas komt.
Het onderzoek was onderdeel van de Heart Estrogen/Progestin Replacement Study uitgevoerd door de University of California in San Francisco. In dit onderzoek kreeg de helft van de 1208 postmenopauzale vrouwen 0,625 mg oestrogeen en 2,5 mg medroxyprogesteronacetaat, de andere helft kreeg placebo. Zij werden 4,2 jaar gevolgd.
Na vier maanden gaf 64% in de HST-groep en 49% in de placebogroep aan wekelijks last te hebben van incontinentie. Dit was een significant verschil en hield de hele studieperiode aan. In vergelijking met placebo hadden degenen met HST 50% meer kans op urge-incontinentie en 70% meer kans op stressincontinentie.
Volgens dr. Jody Steinauer, een van de onderzoekers, was dit een verrassend resultaat omdat uit andere onderzoeken zou blijken dat HST incontinentie juist zou verminderen.
In de VS heeft meer dan 40% van de postmenopauzale vrouwen last van urine-incontinentie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.