Polysaccharide effectief bij luchtwegvirus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met rhamnogalacturonan-I (RG-I), een polysaccharide afkomstig van wortels, verbetert de immuunrespons bij een infectie met het rhinovirus

Aan het onderzoek namen 177 gezonde proefpersonen deel in een leeftijd van 18 tot 65 jaar. De deelnemers werden geïnfecteerd met het rhinovirus en kregen 0; 0,3 of 1,5 gram RG-I per dag. Vervolgens werd het effect van suppletie op symptomen onderzocht. Tevens werd de virale belasting gemeten in de neus en werden biomarkers bepaald waarmee veranderingen in de aangeboren immuunrespons en antivirale respons werden gemeten. 

Suppletie met RG-I leidde tot een versnelde aangeboren immuunrespons. Het grootste effect werd gezien bij de hoogste suppletiedosis (1,5 gram). Daarentegen werd bij de lagere dosis (0,3 gram) een snellere interferon-geïnduceerde respons gezien, alsook stimulering van het belangrijkste antivirale gen EIF2AK2. Dit ging gepaard met een snellere virale klaring en een afname van de ernst en duur van symptomen met respectievelijk 20% en 25%. Suppletie met 1,5 gram RG-I per dag leidde tot een minder snelle virale klaring en symptoomverlichting, vermoedelijk vanwege een terugkoppeling waarmee een overmatige interferonrespons werd voorkomen. Suppletie met RG-I was veilig en werd goed verdragen door de deelnemers. 

Toediening van RG-I afkomstig uit wortels verbetert de immuunrespons na een infectie met het rhinovirus. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen