Inositol voor preventie neurale buisdefecten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mogelijk speelt naast foliumzuur ook inositol een rol bij de preventie van neurale buisdefecten zoals spina bifida (open ruggetje). De pilotstudie werd gepubliceerd in de British Journal of Nutrition.

In de Prevention of Neural Tube defects by Inositol (PONTI) Studie werden 47 Britse vrouwen willekeurig in twee suppletiegroepen verdeeld. De vrouwen hadden reeds een kind met een neurale buisdefect en wilden opnieuw zwanger worden. Ze kregen voor de conceptie tot drie maanden erna een supplement met 5 mg foliumzuur of een supplement met eenzelfde hoeveelheid foliumzuur in combinatie met 1 gram inositol.

Van de 33 zwangerschappen werd er één kind geboren met een neurale buisdefect. De moeder van het kind had alleen foliumzuur geslikt. In de groep vrouwen die tevens inositol kregen, werd geen kind geboren met een neurale buisdefect. Suppletie met inositol ging niet gepaard met bijwerkingen.

Aangezien het in deze pilotstudie slechts een kleine groep vrouwen betrof, kon er geen significant verschil gezien worden tussen beide groepen. De wetenschappers plannen momenteel een grootschalige studie naar het effect van inositol bij de preventie van neurale buisdefecten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen