Magnesium vermindert cytokineproductie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Magnesium kan de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen verlagen. Voor het eerst werd het achterliggende werkingsmechanisme hiervan opgehelderd. Wellicht betekent dit dat aan het mineraal een belangrijkere betekenis kan worden toegekend bij stille ontstekingen. 

De studie werd door Amerikaanse onderzoekers uitgevoerd in bloed van zwangere vrouwen die magnesiumsulfaat toegediend hadden gekregen. Al eerder bleek dat toediening van magnesiumsulfaat een neuroprotectieve werking heeft bij premature baby’s.

De resultaten laten zien dat magnesiumsulfaat ontstekingsreacties kan verminderen door remming van de activiteit van NF-kappa-B. NF-kappa-B is een eiwitcomplex dat een centrale rol speelt bij de expressie van genen die betrokken zijn bij de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen zoals TNF-alfa and IL-6.

Het inzicht kan mogelijk leiden tot een veelbelovende nieuwe immuuntherapie waarbij een eenvoudige voedingsstof ontstekingsreacties kan tegengaan. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook bij aandoeningen zoals sepsis, astma, atherosclerose, diabetes en kanker. De wetenschappers zijn momenteel bezig met het bepalen van de juiste dosering en toedieningsvorm van magnesium.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen