DHA tijdens zwangerschap: kostenbesparend

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zwangere vrouwen suppleren met het omega 3-visvetzuur DHA kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de kosten van de gezondheidszorg. Dit concluderen Australische wetenschappers.

In de DHA to Optimize Mother and Infant Outcome (DOMInO) studie werd het effect van DHA-suppletie tijdens de zwangerschap op de gezondheidszorgkosten geëvalueerd. Er namen bijna 2400 zwangere vrouwen deel aan de studie. Hun zwangerschapsduur was minder dan twintig weken en meerlingzwangerschappen werden uitgesloten van deelname. De vrouwen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen tot het einde van de zwangerschap dagelijks 800 mg DHA of een placebo.

Suppletie met het omega 3-visvetzuur leidde met 15% tot een significant lager risico van miskramen. De kans op premature baby’s nam zelfs met de helft af. Onder invloed van DHA-suppletie kon voor iedere zwangere vrouw 62 Euro (92 Australische Dollars) bespaard worden op ziekenhuisgerelateerde kosten. Dit zou Australië jaarlijks een besparing opleveren van 15 tot 51 Australische dollars (10 tot 34  miljoen euro), uitgaande van 163.500 zwangerschappen.

In de studie werd niet gekeken naar langetermijneffecten van DHA-suppletie. Mogelijk dat hierdoor nog meer kosten bespaard kunnen worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen