Omega 3-suppletie bevordert groei foetus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met omega 3-visvetzuren tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, gaat gepaard met een toename van de groei van het ongeboren kind.

Voor het onderzoek werden meer dan 1500 vrouwen geselecteerd met een normaal verlopende zwangerschap. Er waren 143 vrouwen (9%) die tijdens het eerste trimester van de zwangerschap een supplement met de omega 3-visvetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) gebruikten. Vanaf het tweede trimester tot aan de bevalling werd vervolgens de groei van de foetussen vergeleken tussen vrouwen die wel en geen supplement gebruikten. 

Bij aanvang van de studie, bij een zwangerschapsduur van 8 tot 13 weken, werd het gewicht van de foetussen geschat, evenals de verhouding tussen hoofdomtrek en buikomtrek (een maat voor groeisymmetrie). Vervolgens werd de groei van de foetussen gevolgd waarbij gecorrigeerd werd voor onder andere het geslacht, de totale energie-inname en de kwaliteit van de voeding. Na correctie voor deze beïnvloedende factoren bleek dat foetussen van vrouwen die een visoliesupplement gebruikten een significant hoger geschat gewicht hadden dan ongeboren baby’s van vrouwen die geen supplement gebruikten. Het gebruik van het omega 3-supplement ging bovendien gepaard met een significant grotere buik- en hoofdomtrek en een significant grotere verhouding tussen hoofd- en buikomtrek. 

Suppletie met de omega 3-visvetzuren EPA en DHA gedurende het eerste trimester van de zwangerschap, is gerelateerd aan een significante toename van de groei van de foetussen later in de zwangerschap. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen