Intensieve inspanning: betaglucaan beschermt

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met betaglucaan afkomstig van bakkersgist verkleint aanzienlijk de kans op een verkoudheid of griep na een marathon. Betaglucaan wordt via een gepatenteerd proces verkregen uit de celwanden van de gist Saccharomyces cerevisiae. Het is een natuurlijke koolhydraat met een immuunversterkende werking.

Het is bekend dat intensieve inspanning leidt tot een afname van de immuunfunctie van de slijmvliezen. Hierdoor neemt de kans op een verkoudheid of griep aanzienlijk toe. 

De onderzoekers voerden twee experimenten uit. Aan het eerste experiment namen 182 marathonlopers deel. Het effect van betaglucaan op het risico van griep na een marathon werd vergeleken met het effect van een placebo. In het tweede experiment werd de concentratie van immunoglobuline A (IgA) gemeten in het speeksel bij 60 personen. IgA is een belangrijk antilichaam dat het lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen. De personen kregen gedurende tien dagen 250 mg betaglucaan per dag of een placebo. De IgA-concentratie werd gemeten na een inspanningstest van 50 minuten op een fietsergometer.

Uit het eerste experiment bleek dat de marathonlopers tot 28 dagen na de inspanning met 37% significant minder kans hadden op een verkoudheid of griep onder invloed van suppletie met betaglucaan. In het tweede experiment werd aangetoond dat twee uur na de inspanning de concentratie van IgA in het speeksel met 32% significant hoger was onder invloed van betaglucaansuppletie in vergelijking met de placebo.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen