Intensive care: vezels verbeteren darmflora

De aanwezigheid van vezels in sondevoeding van ernstig zieke patiënten leidt tot een toename van bacteriën die gunstige korteketenvetzuren produceren.

Voor de pilotstudie werden twintig patiënten geselecteerd die op een intensive-care afdeling verbleven. Ze werden voor sepsis (bloedvergiftiging) behandeld met een breedspectrum antibioticum dat via infuus werd toegediend. Teven kregen ze sondevoeding met of zonder toegevoegde vezels afkomstig van soja en haver (14 versus 0 gram vezels per liter). De voedingen verschilden niet voor wat betreft het aantal calorieën en micronutriënten. Met behulp van rectale monsters werd de samenstelling van de darmmicrobiota getest voor aanvang van de sondevoeding en na drie dagen.

Na de derde dag hadden proefpersonen in de interventiegroep gemiddeld 32 gram vezels via sondevoeding binnengekregen. In de controlegroep was dit 0 gram. Onder invloed van vezels nam het aandeel darmbacteriën die korteketenvetzuren produceerden met 61% significant toe. In de controlegroep nam dit aandeel met bijna de helft (46%) af. Op de derde dag hadden de deelnemers in de interventiegroep zo’n 700 mcg korteketenvetzuren per gram ontlasting ten opzichte van zo’n 120 mcg per gram bij deelnemers in de controlegroep.

Toevoeging van vezels aan sondevoeding leidt tot een toename van het aandeel van gunstige darmbacteriën die korteketenvetzuren produceren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login