Vitamine D-tekort bij sepsis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort verhoogt significant de sterftekans bij personen met sepsis (bloedvergiftiging). 

Aan het onderzoek namen 129 proefpersonen deel die in de periode van januari 2019 tot januari 2020 de eerste hulp bezochten van een Koreaans ziekenhuis. Hun gemiddelde leeftijd was 74 jaar en bij zestig deelnemers werd sepsis gediagnosticeerd.

De meeste proefpersonen hadden een vitamine D-spiegel van 33 nmol/l. Bij 96 deelnemers was sprake van een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) en hiervan hadden 62 personen een ernstig vitamine D-gebrek (<30 nmol/l). Personen met een ernstige vitamine D-deficiëntie hadden met 2,5 keer significant meer kans om binnen twee weken te overlijden ten opzichte van deelnemers met een adequate vitamine D-spiegel. De kans om binnen een maand te overlijden was met 2,3 keer significant hoger bij een vitamine D-tekort en de kans op overlijden tijdens de ziekenhuisopname was met 2,1 keer significant hoger. 

Een ernstig vitamine D-tekort kan onafhankelijk de slechte prognose gerelateerd aan sepsis beïnvloeden. In vervolgstudies moet onderzocht worden of vitamine D-suppletie de prognose bij sepsis kan verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen