Carotenoïden en telomeerlengte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge bloedconcentratie van specifieke carotenoïden is geassocieerd met een beter behoud van de telomeerlengte. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren.

Er werden gegevens gebruikt van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Het betrof een groep van 3660 proefpersonen van minimaal 20 jaar die in de periode van 1999 tot 2002 deel hadden genomen aan deze studie. Van de deelnemers was informatie beschikbaar over de concentraties van verschillende carotenoïden en van de telomeerlengte van leukocyten (witte bloedcellen).

Een verdubbeling van de concentraties alfacaroteen, bètacaroteen en bètacryptoxanthine in het bloed was geassocieerd met 2% langere telomeren van de leukocyten. Personen met de hoogste bloedconcentraties van deze carotenoïden hadden met 5% tot 8% significant langere telomeren in vergelijking met personen met de laagste carotenoïdenconcentraties. Er werd geen relatie gezien met andere carotenoïden zoals luteïne, zeaxanthine en lycopeen.

Hoewel de studie geen causaal verband aantoont vermoeden de wetenschappers dat een adequate inname van sommige carotenoïden telomeren beschermt en verkorting van de DNA-segmenten kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen