Lood vermindert taalvaardigheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Blootstelling aan lood van het ongeboren of zeer jonge kind is een bewezen oorzaak voor gedrags- en leerstoornissen. Deze zijn tot op volwassen leeftijd aantoonbaar. Onderzoek aan het Cincinnati Children’s Environmental Health Center heeft een tot nu toe onbekend aspect van de blootstelling aan lood in de prille jeugd aangetoond.
Onder 42 jongvolwassenen die als kind te hoge bloedspiegels voor lood hadden, bleek de taalvaardigheid achter te zijn gebleven. De deelnemers waren vanaf de geboorte gevolgd en de blootstelling aan lood, hun medische geschiedenis, neuromotorisch functioneren en schoolprestaties waren nauwkeurig geregistreerd. Van de deelnemers werd een MRI-scan gemaakt tijdens het uitvoeren van een werkwoord-taaktest. Zij moesten in stilte een werkwoord bedenken in reactie op een gepresenteerd zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld wanneer het woord ‘bal’ werd gegeven, kon de deelnemer denken aan \'gooien\', \'werpen\' of \'raken\'.
Gevonden werd dat hogere bloedwaarden voor lood in de jeugd verbonden waren met significant verminderde activiteit in gebieden in de linkerhersenhelft, welke geassocieerd zijn met de taalvaardigheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen