Invloed etniciteit en jaargetijde op jodiumstatus

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Matige jodiumtekorten komen in België zeer plaatselijk voor. Aan de Universiteit van Brussel is nu de relatie tussen deze jodiumtekorten, seizoensinvloeden en etnische achtergrond onderzocht.
Aan de studie namen 400 gezonde inwoners van Brussel deel. De proefpersonen waren tussen de 40 en 60 jaar oud en van Belgische, Marokkaanse, Turkse en Congolese afkomst. Bij alle deelnemers werd de jodiumstatus en de schildklierfunctie vastgesteld.
De gemiddelde jodiumuitscheiding met de urine was 68 mcg/l. Bijna driekwart van de proefpersonen had een uitscheiding lager dan 100 mcg/l. Hiervan had 42% een uitscheidingswaarde van 50-99 mcg/l en 30% van 20-49 mcg/l. De etnische achtergrond van de proefpersonen was niet van invloed op de jodiumstatus of het functioneren van de schildklier.
In de herfst en de winter hadden significant meer proefpersonen een jodiumuitscheiding met de urine van 50 mcg/l of lager dan in de lente en zomer. In de winter was de FT3-spiegel bovendien significant hoger dan in de zomer. Dit effect werd niet waargenomen voor de concentratie FT4 en TSH in het bloed.
Rondom Brussel komen matige jodiumtekorten veelvuldig voor, maar etniciteit van de inwoners speelt hierbij geen rol. De inwoners van Brussel lopen in de herfst en winter een groter risico van een jodiumtekort dan in de lente en zomer.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen